Domännamnets funktion

Internet består av ett näst oändligt myller av webbplatser, och varje dag matas vi med nya domännamn att lägga på minnet genom exempelvis reklamkampanjer. Idag är det nästan nödvändigt att företagen har en webbplats för att kunna brottas med konkurrensen. Det är viktigt att ha ett bra domännamn som är lätt att lägga på minnet. Det ökar givetvis chansen att slussa in fler besökare till webbplatsen. Men man kan fråga sig vad ett domännamn egentligen är för någonting?

Man kan säga att en adress till en webbplats i grunden består av en sifferkombination som kallas för ip-adress. Det är genom ip-adresser som webbservrar kommunicerar med internet. Dock är det inte optimalt att lägga en sifferkombination på minnet förutsatt att man inte har en naturlig fallenhet för siffror. För att göra sökvägen lättare översätter man sifferkombinationen till et s.k. domännamn. Givetvis är domännamnet mycket lättare att komma ihåg. Det är till exempel smidigare att skriva in www.facebook.com i webbläsaren än en rad siffror.

Går du i planerna att skaffa ett domännamn? Du kanske har en klar idé om vilket domännamnet ska vara men vet inte om det är upptaget eller inte? För att undersöka saken kan du surfa in hos etablerade webbföretag som tillhandahåller domännamn och i många fall även webbhotell. På deras webbplatser brukar de ha en webbtjänst som gör det möjligt att söka på domännamn. Då kan man se om namnet är upptaget eller inte.

Det finns ju olika toppdomäner – det vill säga ändelsen på en webbadress. En toppdomän kan man säga är den högsta nivån i internets domännamnssystem (DNS). Den svenska toppdomänen är exempelvis .se. Det finns även icke-nationella toppdomäner som exempelvis .com och .nu. Poängen är att om man har tänkt ut ett namn inklusive ändelse så kan det vara upptaget samtidigt som samma namn med en annan ändelse kan vara ledig.

Ett eget domännamn ger tillgång till egna e-postkonton. Dessa konton kan konfigureras genom ett inloggningssystem som användaren får tillgång till genom ett domänkonto. Det krävs även utrymme på en webbserver för att det ska fungera att skriva in ett domännamn i webbläsaren.

Domännamnet som består av själva namnet följt av ändelsen är grunden för en e-postadress. Välj ett lämpligt namn till e-posten och låt domännamnet exklusive ”www” föregå ”@”.

Du kan enkelt och smidigt köpa domännamn genom webbföretagen och när du dessutom har tillgång till en kontrollpanel är det smidigt att administrera.

Publicerad i Domännamn


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *